Milyen zenei szolgáltatót válasszak?
ZENEKAR VS DJ

dj-gasper-eskuvoidj01

Örülök, hogy itt vagytok!

Ebben a blogban többek között arról olvashattok, hogy mik az alapvető különbségek a zenekar és a Dj között. Olyan kérdéseket feszegetek, mint pl.: melyiket, mikor érdemes választani, pro-kontra érvekkel alátámasztva.

Zenekar vs. DJ, haladj a korral…

Ahogy változik a világ és az esküvői trendek is újabb és újabb generációk döntenek a házasság mellett. Folyamatosan változik az évek során az esküvők jellege, programja és felépítése. Ma már szinte teljes mértékben alkalmazkodik az ifjú párok igényeihez és ízlés világához. Viszonylag pontos becslések szerint ma már az esküvők több, mint felében esküvői DJ szolgáltatja a zenét. 

DJ VAGY ZENEKAR?
Minden esküvő szervezésénél szinte az elsők között felmerülő alapkérdés a jegyespárok számára. Számtalan dologra érdemes figyelmet fordítani, amikor zenekar vagy esküvői DJ felkérésén és kiválasztásában gondolkodunk.

HANGSÚLYOZOM, HOGY A BLOGBAN LEÍRTAK CSAKIS AZ ÉN SZUBJEKTÍV, SOKÉVES ESKÜVŐI TAPASZTALATAIM ALAPJÁN MEGÍTÉLT VÉLEMÉNYEMET TÜKRÖZI, NEM CÉLOM A ZENEKAROKAT KRITIZÁLNI! A ZENEI SZOLGÁLTATÓ VÁLASZTÁS ELŐTT ÁLLÓ PÁROK RÉSZÉRE KÍVÁNOK SEGÍTSÉGET NYÚJTANI PRO ÉS KONTRA ÉRVEKKEL!

Milyen kérdések lehetnek egy zenekarról

 • Valóban élőben játszik a zenekar? 
 • Valós műsort, produkciót ad elő vagy csak olcsó szintetizátorokkal, eljátsszák a legismertebb slágerek rossz minőségű feldolgozásait? 
 • Vajon rendelkezésre áll a megfelelő minőségű technika (hang- és fénytechnika…) ahhoz, hogy a zenekari produkciónak ténylegesen élvezeti értéke legyen?

Összességében elmondható, hogy amennyiben a költségvetésbe belefér (egy jó zenekar mindig drágább, mint egy DJ), akkor elismerem jelentősen fel tudja dobni az esküvődet egy profi zenekar. Nagyon fontos felmérni, hogy ez valóban egy színvonalasan zenélő, igazi zenészekből álló, referenciákkal rendelkező, produkció képes zenekar legyen. 

Eddigi tapasztalataim alapján egy minőségi műsort produkáló, valóban zenekarként funkcionáló, némi színpadi koreográfiával, fix vagy esetleg saját repertoárral is rendelkező, illetve saját számokat is játszó zenekar legtöbbször sokkal értékesebb, mint az egy vagy kétfős akár kevesebb pénzért is egész este “játszó” fél-amatőr lakodalmas, vendéglátós csapat.

Véleményem szerint a minőségi és koncert jellegű műsor színesíti és kiemeli az esküvő zenei programját. Ezzel szemben a hosszú órákon keresztül játszott, egy hangszínen előadott dalok kifejezetten lehúzzák azt!

Azt gondolom ezt egyre többen belátják és ma már ennek is köszönhető az esküvői DJ-k egyre nagyobb térhódítása.

MI A KÜLÖNBSÉG ZENEKAR ÉS DJ KÖZÖTT?

Szünet vagy folyamatos zeneszolgáltatás

Az egyik alapvető különbség egy zenekar és DJ között, hogy a zenekarok esetében teljesen megszokott, hogy időnként szünetet tartanak! Mi esküvői DJ-k folyamatos zenei szolgáltatást biztosítunk egész nap!

A zenék minősége

A másik lényeges differencia lehet a felcsendülő zenék minősége! Mivel a zenekarok többsége élőben játszik és énekel, ezért a megszólaló dalok minősége nagymértékben függ az énekes és a zenészek hangulatától és fizikai állapotától. Nálunk esküvői DJ-knél minden zene az eredeti minőségben, illetve hangzásban csendül fel az esküvőn!

Hangulat

Gondoljatok csak bele, mire fogtok emlékezni leginkább az esküvőtök után? Milyen volt a helyszín, a dekor, esetleg az ételek? Elsősorban az esemény hangulatára fogtok emlékezni, ehhez pedig a legfontosabb a számotokra megfelelő zenei szolgáltató kiválasztása!

Változatosság

Mielőtt kiválasztjátok a zenekart vagy a DJ-t mérjétek fel és győződjetek meg róla, hogy milyen zenei repertoárral bírnak. Vajon kellően tudják a hangulatot fokozni? Mindenféle zenét kérhettek tőlük legyen az egy lasú vagy gyors, régi vagy új zene? Bármennyire is nagyszerű zenekart választotok egy felkészült esküvői DJ zenei repertoárjával nem tudnak versenyezni!

Költségek

A várható és felmerülő költségeket tekintve általánosságban azt lehet mondani, hogy egy minőségi több tagból álló partyzenekar akár jóval drágább is lehet, mint egy esküvői DJ.

A zenekarok és DJ-k árait számos tényező befolyásolhatja:

 • technikai felszerelések – hang- és fénytechnika mennyisége, minősége
 • hány főből áll a csapat – mennyi embert kell megfizetni és vendégül látni
 • a rendelkezésre állás időtartama – hány órán keresztül veszitek igénybe a zeneszolgáltatást
 • utazási és útiköltségek – egy sok tagú csapatnak nagyobb és drágább jármű kell
 • milyen messziről érkeznek – szállás költségeit hány főre kell kalkulálni

Ma már az egyre növekvő technikai igények miatt egy ismert és minőségi szolgáltatásokat biztosító esküvői DJ szolgáltató is komolyabb díjazást kér!

Helyigény és hangerő korlátozás

Mielőtt elkezded a számotokra ideális zenei szolgáltatókat megkeresni érdemes néhány alapvető infót begyűjteni a kiválasztott helyszínről.

 • ha zenekart szeretnél érdemes tudni, hogy van-elegendő hely a számukra
 • nagyon fontos rákérdezni az elektromos hálózat milyen 
 • a helyszín elhelyezkedése miatt van-e hangerő korlátozás

MIÉRT ELŐNYÖS HA ESKÜVŐI DJ-T KÉRSZ FEL?

 • zenei listákat és egyedi kéréseket is leadhatsz neki már a szervezési időszakban, az esküvő előtt is (jolly joker zenék, tiltólista…)
 • a kedvenc közös zenitek köré fel tudja építeni az egész zenei menetrendet
 • egyedi zenékből álló nyitótánc mixet is kérhetsz tőle
 • a legtöbb esetben kevesebb költséggel jár egy esküvői DJ, mint egy zenekar
 • ha a megfelelő esküvői DJ-t kérsz fel személyiségével és zenei repertoárjával végig tudja fokozni a hangulatot és kézben tartja a bulit
 • ha kellően rugalmas akkor buli közben is kérhetsz tőle zenéket
 • szinte bármilyen hangosítási feladatot rábízhatsz (vendégvárás, szertartás…)
 • fénytechnikával fokozza a buli élményt
 • a legtöbb esetben  1 vagy 2 fővel dolgozik